YEŞİLÇAM’DAN CANLANDIRMALAR - Ayşe Nesrin AKÖREN


YEŞİLÇAM’DAN CANLANDIRMALAR
Türk sinema tarihinden Türkan Şoray odaklı seçilmiş, en tanınmış ve kült filmler arasından popüler kültür üzerine irdelemelerin yer aldığı ‘Yeşilçam’dan Canlandırmalar’ sergisi, SASAV Sanatçılar ve Sanat Severler Vakfı Sanat Galerisinde 14  Eylül 2018 tarihinde Sasav Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baykan, Yönetim Kurulu üyesi Ressam Dç. H. Vural Yıldırım, Şerif Günyar, Arif Tevetoğlu, Türkan Şoray Fan Club Üyeleri, geniş bir sanatsever grubu ve yerel basının katılımıyla açıldı.
Sergi Sanatçılar ve Sanat Severler Vakfı Sanat Galerisinde 14 – 27 Eylül 2018 tarihleri arasında görülebilir.


Kadının toplumsal değerlere uygun halde sunulması koşuluyla erkek egemen yapısının vurgulandığı ve mutlu ya da mutsuz sonların hep aynı benzer tekrarlarda tüketildiği bir dönem Türk sinemasından pasajlar, sergideki eserlerde yer almaktadır. 1950 ve 1980’ler arası popüler olmuş aynı oyuncular, köyden kente göçteki sıçramaların tekrarı, batı esintili hızlı eğlence - yaşam örneklerinin kopyalanmaya çalışıldığı senaryolar, popüler olmuş şarkılar ya da şarkıcılar ve tekrar sahnelerle hızla tüketilen bir Yeşilçam…


Toplumsal kültürün ve günlük yaşamdaki değişken alışkanlıkların biçimsel anlamda farklılaşması ve yaygınlaşması sonucunda modern sanat alanında ortaya çıkan Pop Art akımı, bu sergide yer alan eserlerde içerik bağlamında etkili olmuştur. Sanatçı Ayşe Nesrin AKÖREN animasyon filmlerinde ve dijital baskı çalışmalarında bu içeriğe bağlı kalarak popülerliği vurgulamaktadır.



Ayşe Nesrin AKÖREN 
Sanatçı 1982-1986 yılları arasında Marmara Üniversitesi AEF Grafik bölümünde eğitim gördü. 1989’da İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü İngilizce Yüksek Lisans Programını bitirmesinin ardından,  1989-1994 yılları arasında İngiltere’de Animasyon üzerine çeşitli eğitimler aldı. Bu dönemde Channel Four kanalı ‘ITV Motor Mouth’ programın da animasyon gösterim ödülüne layık görüldü ve MOMI Museum ‘Genç Animatörler’ seçimi listesinde yer aldı.



Türkiye’ye döndükten sonra sırasıyla TRT, STM (Sinema Televizyon Merkezi), Kanal D, Anten A gibi kurumlar için yurtiçi ve yurt dışı görevlerinde bulundu. Amerika da CNBC ve Channel 55 de stajlarını tamamladı. 1998-2008 yılları arasında görev yaptığı ve aynı zamanda kendi firması olan ‘Des Production’ı’ sonlandırarak akademik öğretim dönemine geçti. Yine 2011’de, İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktora programını başarıyla tamamladı. Halen T.C. Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgi Film Animasyon bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. 




Sanatçının açtığı ve katıldığı sergiler;    

       
2018-‘Büyük Buluşma’, Karma Sergi, Erciyes Üniversitesi, Kayseri
2018-‘QR Workshop’u’, Maltepe Üniversitesi
2018-‘Biz Kaybolduk 2’, Karma Sergi, Türkan Saylan Kültür Merkezi, İstanbul
2017-‘Biz Kaybolduk’, Karma Sergi, Maltepe Üniversitesi
2017-‘Karakterini Tasarla’ Tasarım Workshop’u, Maltepe Üniversitesi
2017-‘Faces Places’ Kişisel Sergi, KABYA Sanat Galerisi, Çanakkale
2017-‘Karma Akademisyenler Sergisi’ Maltepe Üniversitesi
2014- ‘Büyük Buluşma 2014’, SADEK, Işık Üniversitesi, İstanbul
2010-2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, “Sanatın Anadolu Aydınlanması
                 Erguvan Grubu”, Fotoğraf, Film ve Foto-Gravür çalışmalarıyla katılım,
                 Tophane-i Amire İstanbul
2009- Doğuş’ta Sanat, Karma Sergi, Fotoğraf çalışmasıyla katılım
2008-Genk, Belçika, Fotoğraf ve Video Sergisi
2004-4. Ulusal Kırkpınar Afiş Yarışması, Edirne
                 Sergileme
2003-Genk, Belçika. Kişisel Fotoğraf Sergisi,









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SASAV'DAN FARK YARATACAK BİR SERGİ DAHA: ''YAPRAĞA DOKUN''

MÜHENDİS SANATÇIDAN DİJİTAL DOKUNUŞLAR : SOYUT İMGELEM

İSMAİL KESKİN - LİTOGRAFİ BASKI RESİM SERGİSİ